Sankarihautausmaan ensimmäinen muistomerkki oli kuvanveistäjä Elias Ilkan suunnittelema harmaasta graniitista veistetty särmiön muotoinen patsas, joka pystytettiin v. 1918 ja poistettiin paikaltaan v. 1984. Patsaan nykyinen olinpaikka on tuntematon.
Keväällä 1992 Räisäläisten Säätiön edustajat kävivät Kaarlahden kiviveistämöllä neuvottelemassa uuden muistomerkin tilaamisesta. Harmaasta graniitista veistetyn muistomerkin lopulliset mitat ovat: Pituus 1000 mm, leveys 1000 mm ja korkeus 2045 mm; jalustan pituus 1390 mm, leveys 1073 mm ja korkeus 300 mm.
Muistomerkki suunniteltiin alun perin esikuvansa mukaisesti nimenomaan sankarivainajien muistomerkiksi, mutta tämä suunnitelma ei tekstiensä osalta kelvannut ensimmäisellä eikä toisellakaan yrittämällä kyläneuvostolle, koska sen taholta niissä ei haluttu tuotavan esille suomalaisia sankarivainajia. Vasta kolmas ehdotus hyväksyttiin, jolloin Räisälän sankarivainajien muistopatsas oli muuttunut Räisälän kirkkomaan muistomerkiksi.
Muistomerkin pohjoiselle, kirkon suuntaan olevalle sivulle on kaiverrettu risti ja sen alla suomeksi sanat "Räisälän seurakunnan hautausmaa" ja alempana vielä "Paikka, jossa seisot on pyhä". Patsaan eteläiselle sivulle on kaiverrettu risti ja samat tekstit venäjäksi. Muistomerkki paljastettiin 06.06.1992 pidetyssä kotiseitijuhlassa, johon osallistui n. 600 entistä räisäläistä.
Muistopatsas täydennettiin myös sankarivainajien muistopatsaaksi kiinnittämällä sen läntiselle sivulle haponkestävästä teräksestä valmistetut laatat, joista toiseen on kaiverrettu PRO PATRIA-teksti ja sen alle vuosien 1918, 1939-1940 ja 1941-1945 sodissa kaatuneiden 267 räisäläisen sankarivainajan nimet, ja toiseen sama teksti kuin oli ollut alkuperäisessä muistomerkissä "Isä, äiti itkeä et saa. Veli, sisko, et voi vaikertaa. Uhrin tämän vaatii isänmaa".
Räisäläisten Säätiön ja Pääkaupungin Räisäläiset ry:n järjestämään nimilaattojen paljastustilaisuuteen 18.5.1996 osallistui 155 Suomesta tulleen räisäläisen lisäksi runsaasti paikallisia.
Opetusministeriön myöntämän apurahan turvin patsaan ympärille rakennettiin v. 1997 teräksinen aitaus.