Viipurin Tuomiokirkkoseurakunnan sankarihautausmaa
Erillinen sankarihautausmaa
1941
Pinta-ala ei tiedossa m²
784 haudattua
Kivipaasi
Sankarihautausmaan tarina
Sankarihauta-alueen "ydinalue" on 1918 kaatuneiden sotilaiden ja Viipurin vankilassa sekä Patterinmäellä surmansa saaneiden valkoisten sankarihauta. Siinä oli Gunnar Finnen veistämä Vala-niminen muistomerkki. Jatkosodassa kaatuneet noin 700 suomalaissotilasta haudattiin vuonna 1893 vihityn, arkkitehti Edward Dippelin suunnitteleman Tuomiokirkon viereen. Haudoilla oli jatkosodan alussa puuristit. Ne ehdittiin korvaamaan kivilaatoilla ennen kaupungin menetystä. Sodan jälkeen laatat sekä vapaussodan patsas katosivat. Talvisodassa vaurioitunut Tuomiokirkko räjäytettiin lopullisesti v. 1949 tai -50 ja paikalle tehtiin puisto.
Muistomerkki
Kivipaasi
1993,
Kivipaasi on työstetty antrealaisessa kiviveistämössä ja sen suunnitteli arkkitehti Juha Lankinen.
Paadessa on neljällä kielellä (suomi, venäjä, ruotsi, saksa) neutraali teksti "Viipuriin haudattujen vainajien muistoksi". Se ei siis ole varsinaisesti sankarihautamuistomerkki.
Haudatut
Luettelo
Haudatut
784 sankarivainajaa
Sankarihautausmaahan on haudattu 27 vapaussodan vainajaa, 738 talvi- ja jatkosodan vainajaa, 17 tuntematonta talvisodan vainajaa sekä ainakin 2 ilmapommituksen 14.6. naisuhria 18.6.1944.
Haudattujen luettelo
784 sankarivainajaa
Haudattujen luettelon on koonnut Eeva Tammi v. 2020. Luettelo perustuu Kansallisarkistossa säilytettävänä oleviin Viipurin Tuomiokirkkoseurakunnan, Viipurin maaseurakunnan sekä muiden seurakuntien ja sotilasviranomaisten asiakirjoihin. Eeva Tammen lisäys luetteloon 6.12.2021