Metsäpirtin sankarihautausmaa sijaitsee 1841 rakennetun ja vuonna 1914 täysin uusitun, talvisodan alussa suomalaisen tykistön tuhoaman Metsäpirtin kirkon kirkkotarhassa. Kirkkotarha on nykyisin venäläisten hautausmaana. Sankarihautausmaa valmistui jatkosodan takaisinvaltauksen jälkeen syys-lokakuussa 1941 ja se sijoitettiin ns. vanhan hautausmaan alueelle.
Talvisodan aikana rintama siirtyi jo sodan alussa Taipaleenjoen pohjoispuolelle ja näin ollen ei Metsäpirtin kirkkomaan alueelle haudattu ainuttakaan metsäpirttiläistä. Kirkko ja vanha hautausmaa tuhoutuivat talvisodan aikana. Ja venäläiset tuhosivat aluetta myös välirauhan aikana. Vapaussodan muistomerkki, joka sijaitsi kirkon luona, oli tuhottu jo ennen jatkosotaa.
Ennen vuotta 1895 haudattiin Metsäpirtin (seurakunta itsenäistyi v. 1903 alussa) kappelin ympärille vainajia 1700-luvulta alkaen. Vuonna 1895 perustettiin uusi hautausmaa noin 500 metrin päähän Hatakanmäelle johtavan tien itäpuolelle. Sankarivainajien muistomerkki pystytettiin tälle ns. uudelle hautausmaalle "Muistojen lehtoon".